Wout van den Berg de Zwarte Parel

De Meest Waardeloze Website van

Sportblad Knudde

Niet geklasseerd was Wout van den Berg, mijn hoofdpersoon vandaag in de rubriek Wieler ABC. Een bijzondere coureur deze Westlander, waar verdraaid weinig informatie over te vinden is. Zelfs de toch zeer complete achtergrondbijbel ‘100 jaar wegrenners’ van Jacques Burremans en Wim van Eyle is aan deze markante figuur voorbij gegaan. In zijn bespreking van dit boek op 28 september jongstleden legde Wim uit dat een renner wel een bepaald prestatieniveau gehaald moest hebben om in het boek vermeld te worden. En ook al heeft Wout een lange staat van dienst, resultaten bij de eerste tien waren uiterst zeldzaam, vandaar dat ik hun beslissing kan begrijpen. Ad Vingerhoets kwam in Wielersport tot de volgende beschrijving van Van den Berg.


Wout van den Berg werd geboren op 26 januari 1934 in Wateringen. Is Nederlands en ook Europa's oudste beroepsrenner en zal dit waarschijnlijk van de hele wereld zijn, maar die is zo groot dat we het niet kunnen nagaan. In 1955 (!) begon de loopbaan van Wout, hij reed dat jaar en het jaar daarna als nieuweling. Meer dan 10 jaar was hij amateur, elk jaar wat prijsjes en af en toe een uitschieter, zoals bijvoorbeeld in 1964 een zevende plaats in de Ronde van Zuid Holland. Is beroepsrenner sinds 8 juli 1967. Van alle nog actieve beroepsrenners in Nederland (anno 1980) de man met de langste staat van dienst. Toen hij overstapte werd er gemompeld dat hij zo'n haast had om beroepsrenner te worden om dan zeker eerder op deze lijst te staan dan zijn toenmalige ploeggenoot Leo Duyndam. Tot het seizoen 1980 heeft Van den Berg steeds als individueel gereden. Jaarlijks een redelijke portie wedstrijden en soms een prijs. Toch werd hij in de Sluitingsprijs van Putte in 1972 tiende en reed hij in 1971, 1973 en ‘74 het Nederlands Kampioenschap uit. Rijdt altijd in een zwart tenue. In 1980 rijdt hij voor Agrarisch Aanneem- en Renovatiebedrijf Toussaint.’ Aldus Ad Vingerhoets in Wielersport.

In Wielerexpress 1983 van Jan Zomer werd in een artikel over Theo Smit Wout van den Berg nog eens genoemd. ‘Theo (Smit) is slim, weet wanneer hij zijn mond moet houden en als wij hem vragen hoe hij denkt over het voornemen alleen maar succesvolle amateurs te laten overstappen naar de beroepsrenners, zegt hij: Ik denk dat menig beroepsrenner soms blij is, dat zij op een slechte dag niet als allerlaatste aan de staart van de groep rijden, omdat daar altijd wel de renners met een besproken plaats zitten, zoals Wout van den Berg of Aldert Jongkind.’
Uiteindelijk zou Wout tot en met 1985 een beroepslicentie hebben. Hij was toen 51 jaar.
Over de seizoenen 1980 en ‘81 heb ik in Wielersport naar de uitslagen van Wout van den Berg gespeurd. In beide jaren heb ik slechts twee klasseringen kunnen vinden. Waar Ad Vingerhoets beweert dat Wout altijd in zwart tenue reed daar heb ik hem op 2 september 1981 in het wit gefotografeerd. Maar wit of zwart, het was in elk geval sponsorl

Nog meer over WOUT:

n 1967 waagde op 33jarige leeftijd een renner uit “De glazen stad”de stap naar de beroepswielrenners.

Geen hoogvlieger die Wout van den Berg uit de streek onder Den Haag waar ook Leo Duyndam en later Teun en Leo van Vliet vandaan kwamen. Voor deze middelmatige coureur stonden de ploegen natuurlijk niet in de rij. Het deerde de vrolijke Wout niet, als hij maar met zijn trainingsmaat Leo Duyndam tussen de vedetten kon koersen.

Iedereen in het Westland kent hem als de man in het zwart. Tot zijn 51e had de voormalige tomatenkweker een proflicentie, maar zijn uitslagen zijn op een hand te tellen. Een 10e plaats in de Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen was zijn hoogtepunt. Een droge snee brood, zou je denken. Wout lachte maar een beetje als wij naar zijn inkomstenbron hengelden, om vervolgens met een flinke dot gas op het pedaal van zijn BMW ons in raadselen achter te laten.

De organisatoren van criteriums maakten dankbaar gebruik van de populariteit van de zwarte ridder door premies uit te loven als hij het klaarspeelde om bij de volgende doorkomst een plaatsje of meer op te schuiven.

Het voltallig aanwezige publiek vond het al geweldig als Wouter dan zijn hand op stak.

Regelmatig kom ik Wout van den Berg met zijn karakteristieke paardenstaart op de fiets tegen, nog altijd gekleed in het zwart. Nooit te beroerd om dan een hand op te steken.

Reactie op een forum:

 

Wout van de Berg wilde zijn, en was ook de Eerste beroepsrenner van de Wielerclub Westland Wil Vooruit, net voor Leo Duyndam. Jan en de streek onder Den Haag heet gewoon Westland gekend bij de Amateurs om zijn Westlandse wielerrondes. (goed te verdienen nog altijd)

In Putte Kapelle zat Wout in de kopgroep en die bleef gewoon weg, vandaar zijn goede resultaat daar. Volgens mij heeft Wout nooit een officieële wedtrijd

gewonnen, ook niet bij de Amateurs. Hij werd wel 4x clubkampioen van Westland Wil Vooruit. Hij mocht oorspronkelijk niet fietsen van zijn ouders. Hij reed veelal in het begin van zijn carriere onder de naam "Frosio" zo kon het zijn dat op maandag in de krant stond dat Frosio de clubontmoeting van zondag gewonnen had. Ik zie de inmiddels 76 jarige Wout nog vrij regelmatig.

Zijn gezichtsvermogen is nooit goed geweest, maar gaat nu verder achteruit.

en nog een:

Net even naar de markt geweest in Wateringen en gelijk eens langs gegaan bij Wout. Hij wist nog precies van Putte Kapellen, waar hij nog jaarlijks naar toe gaat. In 1972 werd hij 18e van de kopgroep van 19 man.

Gustaaf Van Roosbroeck won de koers voor Merckx.zoals hij zei.

Voor controle heb ik nog even de Wielersport ingezien, en het was juist. Over zijn gezichtvermogen kan ik je nu ook vertellen, dat hij altijd al zicht had in maar 1 oog, maar nu dit minder word, mag hij ook niet meer in zijn BMW rijden, de fiets mag nog wel, maar ja met dit weer is dat ook niet alles.  (Uit Wielerachieven)


WOUT van den Berg overleden

Op 26 oktober 2019 is Wout van den Berg overleden op 85 jarige leeftijd. Sportblad Knudde kreeg via een mail van een familielid het volgende bericht:

Aan: U,


Ls,


Het doet ons spijt u te moeten mededelen dat Wout, mijn oom is overleden in bijzijn van familie.


Bijlage: overlijdens kaart Wout


Sportieve groet,

Leo van den Berg

Kaart zie    pdf bestand