De Meest Waardeloze Website van

Sportblad Knudde

Geliefde wielrenner Wout van den Berg overleden

Wout van den Berg, ook wel Zwarte Wout genoemd, stal de show in de Westlandse criteriums.

De legendarische Wateringse wielrenner Wout van den Berg is overleden. Hij is 85 jaar geworden. Ondanks dat de tuinder de klasse ontbeerde voor de top, wist hij de aandacht van het grote publiek te pakken. Hij was een opvallende verschijning met zijn lange (soms in een staart gebonden) ravenzwarte haren en imposante bakkebaarden.                    


Naast Zwarte Wout noemde men hem de Zwarte Raaf, de Zwarte Ridder en soms de Beatle van Wateringen. De held van de achterhoede van het peloton werd geboren op 26 januari 1934. Met wielrennen begon hij op zijn 21ste. Na meer dan tien jaar bij de amateurs werd hij in 1967 prof. Hij was toen 33 jaar. Een prof zonder ploeg, al sponsorde soms een Westlands bedrijf hem. Behield zijn beroepslicentie tot 1985. Hij was toen 51 jaar. Dat maakte hem tot de oudste prof van Nederland en Europa.

Peleton

Van den Berg koerste in de hoogtijdagen van de criteriums en vooral daarin stal hij steeds de show. Prachtig vond men het om hem in zijn volledig zwarte tenue achteraan het peloton te zien fietsen. Vooral in het Westland was hij bij het publiek populairder dan menig topcoureur. Organisatoren waren gek op hem.

Regelmatig stelden ze Zwarte Wout een premie in het vooruitzicht als hij erin slaagde bij de volgende doorkomst een plaatsje of meer op te schuiven. Meestal lukte dat wel.


Uit Algemeen Dagblad 29-10-2019


Profwielrenner 'Zwarte Wout' overleden.

op 85-jarige leeftijd is de voormalige Wateringse wielrenner Wout van den Berg overleden. Bij het brede publiek was 'Zwarte Wout' de held in de achterhoede van het peloton. Een prof zonder ploeg, soms gesponsord door een Westlands bedrijf. 
OK